O nama

/O nama
O nama 2018-07-02T10:44:28+02:00

Javno komunalno preduzeće “Pijaca”

je jedan od najvećih snabdevača robom najšireg spektra  kako Kraljeva tako i ostalih gradova i mesta centralne Srbije. Pored zelene pijace, na prostoru od 4 hektara uspešno rade i robna i zanatska pijace, i naravno autopijaca i , kvantaška pijaca—koje i dalje imaju reputaciju posećenijih pijaca u smislu roba I prometovanja…….Kada se govori o pijaci u Kraljevu, mnogim starim Kraljevčanima je pred očima ona pijaca sa početka 20. veka koja se nalazila u samom centru grada (gde je sada trg i čuveni spomenik borcima iz Prvog svetskog rata). 1904. godine autentičnost prostora snimio je Arnold Mjur Vilson, počasni konzul iz Šefilda i snimatelj Frenk Storm Moretšo, koji su zabeležili i Krunisanje Petra i u Beogradu 1904. godine”, Ovaj film, osim što ima veliku istorijsku vrednost, svrstan je u najznačajnija ostvarenja s početka 20. veka u svom žanru, jer govorimo o pokretnoj kameri. Film je imao svetsku premijeruu Londonu 1905, ali se u Srbiji prikazivao tek od 1908 u putujućim bioskopima. Kraljevčani su prvi film o svom gradu videli iste godine u kafani Jelenac. Ta pijaca je bila centralno mesto svih događanja u Kraljevu—od trgovine stokom i poljoprivrednim proizvodima, a samim tim i postavljanja tadašnje varošice na centralno mesto za razmenu svih vrsta robe u Srbiji, do mesta za okupljanje tadašnje intelektualna elite po čuvenim kraljevačkim kafanama koje su opasavale ovaj prostor. Vreme je, međutim, odradilo svoje, pa se polovinom prošlog veka ukazala potreba za izmeštanjem pijace na neko drugo mesto, a to je upravo sadašnja pozicija J.K.P. “Pijace”, opet u gradu, ali ne u samom centru, već kod ibarskog mosta-na putu koji povezuje južnu Srbiju (Trstenik, Kruševac, Niš) sa severnom (Kragujevac, Beograd, Novi Sad).Naime, Odlukom narodnog odbora opštine u Rankovićevu, kako se tada zvalo Kraljevo, pod brojem  6453, od 28. aprila 1952. godine osnovana je Pijačna uprava u Kraljevu.Pijačna uprava je bila ustanova, odnosno preduzeće od javnog značaja  po delatnosti koju je obavljalo, a oblici njenog organizovanja su se menjali da bi decembra 1995. prevedeno u Javno preduzeće. Samim tim i kapacitet ovakve jedne pijace je morao biti daleko veći od pređašnjeg, pa se danas pijaca u Kraljevu prostire na preko 4 hektara korisne površine.

Delatnost današnje pijace je uređivanje i održavanje pijace, parking usluge, menjačnica. U sastavu J.K.P.“Pijaca“ Kraljevo nalaze se osim Gradske pijace još tri pijace i to,

  • Pijaca „Borjak“,
  • Pijaca u Mataruškoj Banji
  • Pijaca u Ušću.

Poslednjih godina Pijaca u Kraljevu je težila da osavremeni, kako infrastrukturno tako i tehnološki svoje poslovanje. Ulaganje u nadstrešnicu robnog dela pijace na lokaciji do Ibra koja natkriva oko 4 000 kvadratnih metara, je potpuno opravdalo očekivanja I rađena je u dve faze. Vrednost investicije od oko 50 miliona dinara, obezbedila je Pijaca iz od sopstvenih sredstava , kao i kreditnih linija, a deset odsto je donacija američke agencije „ACDI/VOCA”. Pored poboljšanja uslova za rad robnih prodavaca, pokrivena robna pijaca može kao hala da se iskoristi i za druge namene, kao što je održavanje raznih vrsta sajmova i slično.  Kraljevačka pijaca je i do sada spadala u red najbolje uređenih i najmodernijih u Srbiji. Realizacijom ovog projekta se stvaraju uslovi da idu i korak dalje. To znači da kompletna trgovina koja se obavlja na našim pijacama i inače prelazi u legalne okvire, odnosno da ljudi koji su registrovali radnje i uredno plaćaju dažbine državi, dobiju i adekvatne uslove za svoj rad Na kraljevačkoj robnoj i zelenoj pijaci ima oko 1000 tezgi. Tu je velikom broju Kraljevčana radno mesto.

Preko 400 pijačnih tezgi namenjenih prodaji poljoprivrednih proizvoda nalazi se na lokaciji “Zelena pijaca”. Zastupljena je prodaja domaćih poljoprivrednih proizvoda, južnog voća kao i rasada. Zelena pijaca od svog osnivanja do danas je svakako najznačajnija jer se na njenim tezgama odvija najveća prodaja upravo primarnih proizvoda sa njive, I to za kupce koje pazare ,,na  malo,,. Većina prodaca je zahvaljujući svom kvalitetu roba obezbedila stalne mušterije. Jedini neddostatak ovakve kupovine jeste odloženo plaćanje.

 

 

Robna pijaca namenjena je prodaji najraznovrsnije robe zauzimaju preko 600 tezgi na 4 lokacije. Ovde se vrši promet robe i usluga u najširem smislu te reči. Zanatska pijaca se praktično nadovezuje na Zelenu pijacu, i na njoj se uglavnom prodaju tekstil i kozmetika.

 

 

 

 

Kvantaška pijaca je jedinstvena pijaca u centralnoj Srbiji. Kapacitet “kvantaša” je oko 200 kamionskih mesta, a postoje i tipizirana pokrivena kvantaška mesta. Otvorena je svim danima i nema ograničeno radno vreme.· Roba na kvantaškoj pijaci se prodaje isključivo “na veliko” .JKP “Pijaca” svoje usluge naplaćuje u iznosu od 4% procenjene brednosti unesene robe za poljoprivredne proizvode.· Vreme boravka zakupaca kvantaških mesta nije ograničeno. Na kvantašu gravitiraju voćari i povrtari sa teritorija , Kraljeva, Čačka, Trstenika, Kruševaca, ali je veliki broj proizvođača juga Srbije gde prednjače leskovčani, naravno u vreme pripreme zimnice.

 

Kraljevačka mlečna pijaca 2013.godine dobila je jedan od najsavremenijih sistema hlađenja u Srbiji. Sa ukupno 36 rashladnih uređaja koliko je postavljeno, prodavci sira, kajmaka, mleka i jaja, ali građani, su  potpuno sigurni u ispravnost ovih proizvoda. Vrednost investicije iznosila je 17 miliona dinara.Mlečna pijaca u Kraljevu je zvanično otvorena uz brojne goste iz grada ali i predstavnika pijaca Srbije. Poptuno rekonstruisan prostor je sada dobio svoj funkcinalni značaj čemu su doprineli novi rashladni uređaji sa najsavremenijim sistemom hlađenja.  Iste uslove uskoro dobijaju i prodavci na Pijaci Borjak jer se uveliko radi i na realizaciji ovog projekta……Što se tiče kraljevačke mlečne pijace datum ulaska u Evropsku uniju nije potreban, jer ispunjavaju sve uslove. što potrvrđuju  i  proizvođači kraljevačkog Brenda, koji je i dalje neprikosnoven proizvod ne samo u Kraljevu već i na pijacama širom Srbije….

Osim robne i zelene pijace, značajno mesto za razvoj stočarstva jeste i stočna pijaca u Kraljevu . Promet se odvija četvrtkom naveče a poznavaoci prilika tvrde da je u srećno vreme na ovoj lokaciji prometovano i preko hiljadu grla stoke. Na žalost usled smanjenja stočnog fonda sve je manja ponuda ali je Kraljevo I dalje centar potražnje za živom stokom ali I centar formiranja cena kada je Srbija u pitanju. To je i razumljivo jer se Kraljevo nalazi na raskršću regiona koji potražuju ovu robu i onih koji prodaju…. Grad inače planira da ovu delatnost JP Pijaca izmesti na drugu lokaciju u narednom periodu. Prema akcionom planu ovaj posao je trebao da bude završen krajem tekuće godine.

Nedeljom i dalje vrvi na Auto pijaci u Kraljevu po ponudi, potražnji i prodaji vozila i danas na jakoj drugoj poziciji, odmah iza one u Bubanj potoku. Poznavaoci prilika kažu da je slabija ponuda uslovljena besparicom ali I velikim brojem auto placeva koji su se u Srbiji namnožili kao pečurke…Izneti argument imaju svoju težinu ali i da prodoja vozila ima svoje sezonske oscilacije. Kapacitet mesta prodaje je i do 600 vozila.Moderan pristup podrazumeva I modern tehnologijetako da se zakup prodajnog mesta vrši I elektronski a ostalim danima ovaj proctor je pretvoren u parking plac. Auto pijaca radi svake nedelje od 6-15 sati, Pored vozila, pijačnim danom—nedeljom na autopijaci mogu se kupiti i autodelovi, oprema i kozmetika za automobile, a s obzirom da se vrši prodaja vozila, moguće je na licu mesta izvršiti i prevod vozila.

Javno komunalno preduzeće “Pijaca” opremilo je prostor za parkiranje od preko 2.000 mesta, gde je sistem naplate modernizovan. Vozači koji svojim kolima kruže ulicama Kraljeva u potrazi za slobodnim parking mestom mogli bi da uštede vreme i sačuvaju svoje nerve. Ogroman parking na prostoru Pijace odiše slobodnim prostorom u samom centru grada, i iz dana u dan sve je više onih koji ga otkrivaju. Direktor Dragan Vulić kaže da je u nedostatku mesta za parkiranje “Pijaca” uvidela da bi njen prostor ispod mosta na Ibru mogli da preurede u mesta za parkiranje. Na ulazu vozači dobijaju kartice u koje se elektronski učitava ulazak na parking. Istu karticu vraćaju službenom radniku kada napuštaju parking i tako se obračunava naplata parkiranja. Za sat korišćenja ove usluge, cena je 30 dinara,  Svaki naredni sat plaća se po 30 dinara. Postoji mogućnost kupovine mesečne karte za parkiranje koja košta 1.000 dinara.Zakupci tezgi mesečnu kartu za parkiranje plaćaju 600 dinara, a ono što je najvažnije,  je bezbednost vozila, koja je zagarantovana.

 Kraljevačka pijaca je bila jedna od prvih koja je promovisala akcija kontrole bezbedne hrane na kraljevačkoj pijaci. Ovaj posao može implicirati poljoprivrednicima lakši način da svoje proizvode plasiraju i budu sigurni u ono što prodaju. Kvalitet životnih namirnica u mnogome zavisi od samog ulasaka u primarnu proizvodnju jer dobra proizvođačka praksa je trebala da bude primenljiva i do sada. Menadžment pijace u Kraljevu i u buduće će raditi na svemu što može da doprinese svim korisnicima usluga ovog preduzeća ali i zaposlenima

JP Pijaca Kraljevo je član Poslovnog udruženja „Pijace Srbije“. Ova asocijacija okuplja predstavnike pijaca i pijačne delatnosti, njih 26 stalnih članova, koji svojim kapacitetima i infrastrukturom predstavljaju oko 70 odsto ukupnih tržišnih potencijala zemlje u ovoj delatnosti. Predsednik udruženja Pijaca Srbije je prvi čovek Kraljevačke pijace Dragan Vulić Udruženje planira da u toku 2017. godine izradi pravilnik i započne process sertifikacije poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode direktno plasiraju na pijacama. Proizvodi sa sertifikatom će biti označeni žigom koji garantuje da su domaći, odnosno da su pod kontrolisanim uslovima proizvedeni u poljoprivrednom gazdinstvu koje je nosilac serifikata. Sertifikacija ima za cilj da doprinese isticanju vrednosti domaće proizvodnje koja se plasira na pijacama, naglasi kvalitet domaćih proizvoda i poboljša i obogati ponudu na pijacama što je predlog projekta „GARANTOVANO DOMAĆE

Velika konkurencija pijaci su svakako velemarketi ali uprkos tome, prodavci na pijacama u velikoj su prednosti zbog direktnog kontakta sa kupcima, što tom vidu prodaje, osim ekonomske, daje i sociološku dimenziju. Na pijacu se odlazi zbog kupovine, ali i komunikacije sa prodavcima i drugim kupcima. Zbog toga ne čudi što je još uvek deo populacije u Srbiji lojalan pijaci. Čak u velikim gradovima gde radi više otvorenih tržnica, oni imaju „svoju pijacu i svoje prodavce“.Osim toga, pijace su u prednosti jer nude veći izbor ne samo jeftinije već i kvalitetnije robe. Zato zadovoljstvo kupovine na pijacama nikada neće izgubiti na značaju, ali i svojoj draži  Zadovoljstvo je imati ovoliko godina rada iza sebe , a još veće, uvek iznova opravdati poverenje koje su do sada i ubuduće pokloniti klijenti i kupci na kraljevačkoj pijaci….. Dobro nam došli, dobri domaćini………….